Leírás

3D grafikával kapcsolatos bejegyzések és cikkek. A Quadron Virtual Particle nevű game engine fejlesztése.

Stuff

Anything related to game development.

Contact: darthasylum at gmail dot com

Nemlineáris cikkek

Mi ezeknek a célja?

Leginkább az, hogy magyarul is elérhető legyen programozási anyag, olvasmányos formában.

A cikkek kódja GitHub-ról is elérhető. (*)-al jelölöm azt a cikket ami nemrégiben frissült.

A színek a nehézséget próbálják jelezni, de az, hogy egy cikk piros nem azt jelenti, hogy csak a profiknak szól!

 

 

 

 

 

 

 

 

Hörcsög

The Asylum

3D grafikával kapcsolatos bejegyzések és cikkek. A Quadron Virtual Particle nevű game engine fejlesztése.

Friss topikok

Címkék

HTML

Meggondolások kamerához

2013.06.06. 22:19 | darthasylum | Szólj hozzá!

Kicsit gondban voltam a forgatások animációjával, ugyanis mindenki azt írja, hogy hát azt bizony csakis kvaternióval szabad blablabla. Mivel a dolog k*rvára nem működik a gyakorlatban, áttekintettem, hogy miért nincs szükség kvaterniókra.

Gimbal lock: mindenki tudja mi az a gimbal, ha nem akkor megnézed wikipédián. A lényeg, hogy az FPS, TPS vagy csak egy sima modelviewer kamera is gimbal lockos szándékosan. A hatása az, hogy ha pont fel vagy le nézel, akkor a kamera a view space beli z tengely körül forog, azaz valóban elvesztettél egy szabadságfokot (yaw helyett is rollol).

Kvaternió: egy ilyen állat csak olyan elforgatást tud reprezentálni, ami nem gimbal lock-os. Azaz ha kvaternióval próbálod interpolálni az amúgy gimbal lock-os kamerád szögeit, akkor eszméletlenül idióta eredményeket fogsz kapni (pl. elkezd sinus görbéket bejárni). Egy kvaternióval implementált kamera mindig úgy fordul, ahogy alapesetben: ha felfele nézel, akkor is a yaw jobbra-balra fog fordulni. Ami egy FPS-ben nagyon hülyén néz ki, azt hinnéd hogy elrontottál valamit, pedig nem.

Mátrix: forgatási mátrixot nem lehet, illetve nem úgy kell interpolálni, hogy komponensenként interpolálsz (más mátrixokkal működhet a dolog). De ez az ami abszolút nem éri meg, még ha jól is csinálod.

Euler szögek: bármily meglepő, ez a legjobb megoldás, némi meggondolással. Általában a legrövidebb úton akarsz eljutni a másik pontba. Kis számolás után erre az alábbi függvényt firkáltam:

float CurveAngle(float current, float dest, float step)
{
    if (dest - current > _Q_PI)
        dest = dest - _Q_2PI;
    else if (current - dest > _Q_PI)
        current = current - _Q_2PI;

    current += (dest - current) * step;
    return current;
}

Elég ezt meghívni mindhárom szögre és vidáman interpolál, úgy ahogy szeretnéd. Egy kisebb meggondolás az, hogy ha már összegányoltad kvaternióval a dolgot, mint én (amit most egyébként ki is gyomláltam), akkor sürgősen írd át, mert kvaternióból visszaszámolva pontatlan lehet (nekem speciel az invSqrt() miatt volt az).

Címkék: kamera lock kvaternió gimbal

A bejegyzés trackback címe:

https://darthasylum.blog.hu/api/trackback/id/tr585348870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása